Wandelen in Noord Limburg

U houdt van bossen, heidevelden, stuifduinen en ongerepte natuur? Dan bent u in Noord Limburg aan het goede adres. Noord Limburg is een streek waar de echte "natuurwandelaar" aan zijn trekken komt. U wandelt van het ene in het andere natuurgebied waarvan er zelfs een aantal zijn aangemerkt als nationaalpark. Wij geven u een aantal gebieden die u eigenlijk niet mag missen.

Kaldenbroek
Midden tussen Lottum en Grubbenvorst ligt een oude, grotendeels verlande maasarm. In dit gebied bevinden zich elzen- en berkenbroekbos, populierenbossen en drassige graslanden. Op de wat hoger gelegen delen bevinden zich droge loof- en naaldbossen. In uw tocht door het gebied komt u diverse oude boerderijen tegen. Het gebied is ongeveer 49 ha groot.

Herfst in Noord Limburg
[Foto: Jacqueline Vergeldt]

Boshuizerbergen
Ten noordoosten van Venray en landgoed Geysteren liggen de Boshuizerbergen. Een gebied van 192 ha. De Boshuizerbergen bestaan voornamelijk uit naaldbossen en stuifzandhoeken. Aan de noordoostzijde zijn in een laag gelegen gedeelte weilanden en broekbossen.

Eckeltse Bergen
In het noordelijke deel van het Maasduinengebied vindt u de Eckeltse Bergen. Dit gebied, 123 ha groot, bestaat uit dichtgroeiend stuifzand, naaldbossen en droge heide. Het gebied grenst aan Bergerheide en Bleijenbeek.

Landgoed de Hamert (Maaduinen)
Tussen Arcen en Wellerlooi ligt Landgoed de Hamert (824 ha groot). Het gebied ligt tussen de Duitse grens en de Maas en omvat een scala aan landschapstypen; de Maasweiden, loof- en naaldbossen, heidevelden, hoogveen, akkers en vennen. Door het gebied stroomt het Gelderns-Nierskanaal met daarom heen bos.

Dubbroek
In en nabij een oude Maasbedding tussen Maasbree, Baarlo en Hout-Blerick ligt het Dubbroek. (112 ha. groot) Het gebied is voornamelijk bedekt met bos. U vindt hier: elzenbroekbos, populierenbos, eiken-berken bos en naaldbos.


[Foto: Jacqueline Vergeldt]

Ravenvennen
De Ravenvennen, een gebied van 357 ha., ligt ten zuidoosten van Lomm. Een gebied bestaande uit naald- en loofbos, broekbos, tientallen vennen en door hagen omringde graspercelen.

Het ligt niet in de bedoeling om u hierbij een compleet overzicht te geven van alle natuurgebieden in Noord Limburg. In welke stad of dorp u zich ook bevindt er is altijd wel een mooi natuurgebied in de buurt. Vraag voor wandelroutes in uw hotel, pension, bungalowpark of camping.

Terug